Care guide

The ultimate care guide!

Om du ska skaffa marsvin så är det mycket du begöver tänka på!

Marsvin är jättegulliga men... De bajsar och kissar överallt! Du måste städa efter dem hela tiden och mocka när det behövs! Det är också jätteviktigt att marsvinen får komma ut ur deras bur för at rastas varje dag! Tänk dig att du bara fick vara i ett rum i resten av ditt liv, så känns det för marsvin som inte får komma ut!

 

Att städa

hälsa

Hur du mockar kan variera på mycket, på vilket material du använder, på vad du tycker passar bäst med mera...

Jag personligen använder flece för att det blir billigast och det är lättast (tycker jag).

Jag försöker att mocka två gånger i veckan för att hålla det rent och så tar jag bort bajs lite då och då. Om man använder flece så måste man ha minst ett lager med handdukar under för att urinet inte så komma på matiralet under flecen.

Om man dock använder spån så räcker det med ett tjockt lager.

Det är ochså viktigt att du diskar matskålen och vattenskålen minst en gång i veckan.

Jag brukar koka upp vatten och hälla det i skålarna, sedan häller jag i diskmedel och rör runt i vattnet. Sedan låter jag det stå ett par minuter och sedan kommer jag tillbaka och häller ut allt och ser till så att det inte finns något diskmedel kvar.

 

Att veta om ditt marsvin mår bra är något av det viktigast (såklart)

Jag väger mina marsvin en gång i veckan för att veta att de äter som de ska eller om jag ska ge dem mindre eller mer mat.

Det är vanlig för marsvin att bråka speciellt när de bor i en liten bur och det är lite plats, om du har marsvin som bråkar så är det bra att kolla så att de inte har fått några alvarliga skador med mera.

Om du märker att ditt marsvin är sjuk så ska du flytta marsvinet från sin partner för att inte det andra marsvinet ska bli sjukt. Det är viktigt att åka till enveterinär och så får den ta en titt på ditt djur. Det kan vara rättså dyrt att gå till veterinären så det är bra att lägga undan lite pengar till veterinären.

Annars så vet jag inte så mycket om att ha ett sjukt marsvin för mina marsvin har aldrig blivigt sjuka.

 

Marsvin

för att de är bäst